Żytni chleb na zakwasie

4.99 (146 ocen)

Smaczny chlebek żytni na żytnim zakwasie, z mnóstwem zdrowych dodatków, m.in. z siemieniem lnianym, ostropestem...

Składniki:



  • namaczanka:
    2 czubate łyżki siemienia lnianego złotego
    2 czubate łyżki siemienia lnianego ciemnego
    wrzątek
    ciasto właściwe:
    500 g zakwasu żytniego
    700 g wody
    2 łyżki mielonego ostropestu
    2 łyżki sezamu
    4 łyżki słonecznika
    800 g mąki żytniej 720
    200 g mąki żytniej typ 2000
    2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

4.99 (146 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Żytni chleb na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W misie robota umieścić oba rodzaje siemienia lnianego, zalać wrzątkiem 2 cm powyżej powierzchni ziaren. Odstawić do napęcznienie i wystudzenia (można na całą noc).

    Następnie dodać wodę, zakwas, mielony ostropest, sezam, słonecznik, obie mąki i sól. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić na 3 godziny, przykryte ściereczką.

    Po tym czasie ciasto przełożyć do dwóch długich keksówek, wyrównać, oprószyć mąką i przykryć ściereczką. odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec 30 minut. Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam Siemię lniane Słonecznik Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować