Przepis wymyśliłam sama - zawsze staram się urozmaicić dania moim dzieciom.
1 godz. 15 min
Składniki:
podwójny filet z kurczaka
przyprawa do gyrosa
zioła prowansalskie
10 dag kaszy jęczmiennej
2 kostki rosołowe
2 listki sałaty
kilka ziaren czerwonej fasoli
kilka różyczek brokułu
plasterki marchewki
olej
Zwierzaki cudaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połowę przygotowanej piersi z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do grosa i smażymy na oleju. Drugą połowę mięsa kroimy w cienkie paseczki oprószamy ziołami prowansalskimi i smażymy na oleju na złoty kolor.
2.Kaszy jęczmienną wkładamy do garnka, podlewamy wcześniej przygotowanym wywarem z 2 kostek rosołowych i gotujemy do miękkości ciągle mieszając i podlewając.
3.Z ugotowanej kaszy formujemy salaterkami kształty żółwika i jeżyka na listkach sałaty. Na żółwiku układamy obok siebie kosteczki mięsa drobiowego tworząc w ten sposób pancerz. Na grzbiecie jeżyka wbijamy kolce – słupki mięsa drobiowego / można pokroić na cieńsze/.
Z fasoli czerwonej robimy oczy żółwikowi, oczy i nosek jeżykowi. Buźkę dla żółwika można wyciąć z kawałka pomidora. Całość dekorujemy brokułem i pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewką.
Porady
Talerz można odrobinę polać sosikiem pieczeniowym - może być też wersja bez.
Komentarze