Zwierzaki cudaki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Przepis wymyśliłam sama - zawsze staram się urozmaicić dania moim dzieciom.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • podwójny filet z kurczaka
    przyprawa do gyrosa
    zioła prowansalskie
    10 dag kaszy jęczmiennej
    2 kostki rosołowe
    2 listki sałaty
    kilka ziaren czerwonej fasoli
    kilka różyczek brokułu
    plasterki marchewki
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zwierzaki cudaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę przygotowanej piersi z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do grosa i smażymy na oleju. Drugą połowę mięsa kroimy w cienkie paseczki oprószamy ziołami prowansalskimi i smażymy na oleju na złoty kolor.
  • 2. Kaszy jęczmienną wkładamy do garnka, podlewamy wcześniej przygotowanym wywarem z 2 kostek rosołowych i gotujemy do miękkości ciągle mieszając i podlewając.
  • 3. Z ugotowanej kaszy formujemy salaterkami kształty żółwika i jeżyka na listkach sałaty. Na żółwiku układamy obok siebie kosteczki mięsa drobiowego tworząc w ten sposób pancerz. Na grzbiecie jeżyka wbijamy kolce – słupki mięsa drobiowego / można pokroić na cieńsze/.
    Z fasoli czerwonej robimy oczy żółwikowi, oczy i nosek jeżykowi. Buźkę dla żółwika można wyciąć z kawałka pomidora. Całość dekorujemy brokułem i pokrojoną w plasterki ugotowaną marchewką.

Porady

Talerz można odrobinę polać sosikiem pieczeniowym - może być też wersja bez.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować