Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to odkopany z zakurzonego zeszytu przepis mojej babci na zalewajkę (żurek) z kaszanką z kaszy gryczanej niepalonej.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na zakwas:

    1 l przegotowanej i ciepłej wody
    1 szklanka mąki żytniej razowej 2000 najlepiej z otrębami
    2 - 3 ząbki czosnku (lekko rozgniecione, nie więcej)
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    piętka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy) !


    Składniki na zupę:

    naturalny zakwas z mąki żytniej (przepis powyżej)

    0,5 kg wędzonki

    2 kaszanki z kaszy gryczanej albo 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej

    3 ząbki czosnku

    1 cebula

    2 liście laurowe

    3 ziarna ziela angielskiego

    2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz

    1 łyżka masła

    ok 500 g młodego szpinaku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do słoika wysypujemy mąkę, zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy (najlepiej drewnianą trzepaczką). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Zakwas przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą. Musi do niego dochodzić powietrze, więc nie zakręcamy szczelnie wieczkiem. Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu.
    Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić na parę dni w ciepłe miejsce.
  • 2. Wędzonkę zalewamy zimną wodą, ok, 2 l. Cebulkę podsmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Dodajemy także czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około pół godziny. Po tym czasie dodajemy kaszankę pokrojoną w plastry albo ugotowaną kaszę. Gotujemy kolejne 10 minut. Następnie wlewamy zakwas i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Na koniec przyprawiamy majerankiem oraz dodajemy świeży szpinak. Już nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować