Żurek z kiełbasą i jajkiem

4.5 (173 ocen)

Żurek na domowym zakwasie.

Składniki:

  • - 1,5 litra bulionu warzywnego
    - 1 litr zakwasu żytniego
    - 5 sztuk kiełbasy białej (u mnie parzona)
    - majeranek
    - sól i pieprz do smaku
    - czosnek granulowany lub ząbek świeżego
    - 3 spore łyżeczki chrzanu
    - jajka na twardo (1-1,5 sztuki na osobę)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z kiełbasą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gorącego bulionu wrzucamy kiełbasę w całości i gotujemy około 25-30 minut. Po tym czasie kiełbasę wyławiamy i tniemy w plasterki. Do bulionu dodajemy zakwas i mieszamy. Dodajemy dużo majeranku - ja dodaję nawet 2-3 łyżki. Przed dodaniem majeranek trzeba rozetrzeć mocno w palcach, żeby uwolnił więcej aromatu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku lub szczyptę granulowanego. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania do zupy wkładamy plasterki kiełbasy, żeby się lekko zagrzała. Ugotowaną zupę nalewamy do bulionówek lub głębokich talerzy i do każdego talerza wkładamy pocięte na cząstki jajko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować