Żurek z kapustą

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Żurek z kapustą.
Na ten przepis natknęłam się zupełnie przypadkiem.
Zaskoczyło mnie takie połączenie smaków i koniecznie musiałam go wypróbować.
Smak podobny do kapuśniaku.
Nam osobiście bardzo smakowało.
Przepis nieco zmieniony.
Polecam.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr wywaru z boczku wędzonego lub żeberek
    1 szklanka zakwasu na żurek
    20 dag kapusty białej
    Liść laurowy
    2 kulki ziela angielskiego
    Mała cebula
    Sól pieprz i majeranek do smaku
    1 średniej wielkości ziemniak
    15 dag kiełbasy podwawelskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy w wąskie paski
    (u mnie skrojone na maszynce do wędlin).
    Zagotuj wywar dodaj liść laurowy ziele angielskie pokrojony w kostkę ziemniak i kapustę.
    Cebulę razem z kiełbasą kroimy w kostkę smażymy na złoty kolor i przekładamy do zupy.
    Gdy warzywa będą miękkie zalewamy wszystko zakwasem na żur.
    Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
    Gotować kilka minut.
    Doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem.
    Ja swój żurek podałam z chipsami z kiełbasy.
    SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.39 (231 ocen)

żurek

To może cię zainteresować