ŻUREK Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I WĘDZONYM BOCZKIEM

4.43 (155 ocen)

  • 15 min

To jedna z moich ulubionych zup. Z dodatkiem białej kiełbasy i wędzonego boczku jest na prawdę pyszna!

  • 15 min

Składniki:

  • 2 białe kiełbasy,
    20 dkg wędzonego boczku,
    2 ząbki czosnku,
    2 średnie cebule,
    3 jajka ugotowane na twardo,
    włoszczyzna,
    4 średnie ziemniaki,
    żurek w butelce,
    majeranek,
    sól,
    pieprz,
    ziele angielskie,
    przyprawa uniwersalna,
    liść laurowy,
    łyżka masła,
    łyżka śmietany.
Wystaw ocenę:

4.43 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładam: kiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę i cebulę (jedną) oraz 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i łyżkę przyprawa uniwersalna. Wszystko zalewam 5 szklankami wody i gotuję na małym ogniu około 40 minut.

    Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do wywaru i gotuję do miękkości.

    Wyjmuję warzywa, kiełbasę i boczek. Kiełbasę kroję w półplasterki, boczek w kostkę.

    Wlewam żurek wg własnego smaku (należy wlewać po trochu i próbować), dodaję także posiekane ząbki czosnku.

    Na maśle podsmażam posiekaną cebulę (do lekkiego zarumienienia), dodaję do zupy razem z wcześniej pokrojonym boczkiem i kiełbasą.

    Jajka kroję na ósemki, wkładam do żurku.

    Całość doprawiam majerankiem, solą i pieprzem oraz zaprawiam śmietaną.

Porady

Zamiast śmietany możemy też użyć jogurtu - jest zdrowszy i mniej kaloryczny :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować