Żurek z białą kiełbasą i wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wkładam: kiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę i cebulę (jedną) oraz 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego i łyżkę przyprawa uniwersalna. Wszystko zalewam 5 szklankami wody i gotuję na małym ogniu około 40 minut.
Ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do wywaru i gotuję do miękkości.
Wyjmuję warzywa, kiełbasę i boczek. Kiełbasę kroję w półplasterki, boczek w kostkę.
Wlewam żurek wg własnego smaku (należy wlewać po trochu i próbować), dodaję także posiekane ząbki czosnku.
Na maśle podsmażam posiekaną cebulę (do lekkiego zarumienienia), dodaję do zupy razem z wcześniej pokrojonym boczkiem i kiełbasą.
Jajka kroję na ósemki, wkładam do żurku.
Całość doprawiam majerankiem, solą i pieprzem oraz zaprawiam śmietaną.
Porady
Zamiast śmietany możemy też użyć jogurtu - jest zdrowszy i mniej kaloryczny :)
Komentarze