żurek z białą i jajkiem

0 (0 ocen)

Tradycyjny, wielkanocny żurek!

Składniki:

  • 0,5 kg białej kiełbasy
    20 dkg wędzonego boczku (opcjonalnie)
    2 jajka
    3 ziemniaki
    2 marchewki
    ½ selera
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 opakowania żurku w proszku
    przyprawy: 2 listki laurowe, ziele angielskie (4 szt.), sól, pieprz, majeranek

Żurek z białą i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obieramy warzywa. Marchewkę i selera kroimy w kostkę lub talarki, ziemniaki w paski lub kostkę, cebulę zawsze dodaję w całości. Kiełbasę najlepiej trochę podgotować przed dodaniem jej do żurku. Ja wrzucam ją zawsze do wrzątku, gotuję 10 minut i wylewam wodę. Dzięki temu zupa nie będzie za tłusta. Warzywa i kiełbasę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i trochę soli (pół łyżeczki). Do gotowania można dodać też kawałek wędzonki – rzecz gustu. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Żurek w proszku rozrabiamy zimną wodą, wlewamy do zupy, dodajemy majeranek, pieprz i pokrojony czosnek. Gotujemy około 10 – 15 minut i doprawiamy do smaku. Do talerza dodajemy ugotowane na twardo jajko i pokrojoną kiełbasę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy