Żurek-śląski przysmak w chlebku

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Przepis cioci Elżbiety-dla której Tychy a w związku z tym kuchnia śląska są całym życiem...

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kiełbasa biała: 50 dekagramów
    - żeberka wieprzowe: 10 dekagramów
    - boczek wędzony: 20 dekagramów
    - włoszczyzna: 1 pęczek
    - majeranek: 1 szczypta
    - czosnek (ząbki): 3 ząbki
    - cebula: 2 sztuki
    - liść laurowy, ziele angielskie,: 2 sztuki
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - jajko ugotowane na twardo: 2 sztuki
    - zakwas na żurek: 2 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Pieczywo

Żurek-śląski przysmak w chlebku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy oraz gotujemy w dużej ilości wody.
  • 2. Jeśli mięso będzie już delikatne miękkie, kroimy w kostkę i wrzucamy do wody z dodatkiem bulionu.
  • 3. Dodajemy pokrojona w kosteczkę włoszczyznę, ziemniaczki, liść laurowy oraz ziele angielskie.Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia.
  • 4. Dodajemy pokrojona w większą kostkę biała kiełbaskę oraz cebulę. Gotujemy dodając starty w dłoni(ważne!) majeranek, wtenczas dopiero uwalnia swój aromat i nie staje sie pod wpływem temperatury gorzki
  • 5. Wstrząsamy butelkami zakwasu na żur, wlewamy do gotującej się zupy-mieszamy.
  • 6. Jeśli zupa jest gotowa wlewamy do chlebka na żurek oraz dekorujemy jajkiem ugotowanym na twardo przekrojonym na polówkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować