Żurek na zakwasie z lubczykiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiedyś eksperymentowałam i zamiast majeranku dodałam świeży lubczyk do żurku. Całkiem niezła zupka.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - marchewka: 1 sztuka
    - seler: 0.5 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie/ziarenka: 3 sztuki
    - zakwas na żurek: 0.5 litra
    - boczek wędzony (lub kiełbasa wędzona): 200 gramów
    - lubczyk świeży: 0.25 pęczka
    - sól i pieprz (do smaku): 5 szczypt
    - jajka: 3 sztuki
    - suszone warzywa (lub vegeta): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek na zakwasie z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbase wedzona lub boczek pokroic i przesmazyc na patelni. Ugotowac jajka.

    Marchewke i seler oraz lisc laurowy i ziele angielskie zalac poltora litra wody lub litrem. Gotowac okolo 20 minut. W polowie gotowania dodac galazke lubczyku tzw. maggi, ktora dodaje znakomitego smaku i aromatu zupom.

    Po ugotowaniu wyjac warzywa i lubczyk, dodac przesmazona kielbase lub boczek oraz wlac zakwas. Gotowac 5 minut, doprawic do smaku.

    Mozna na koncu na talerzu zabielic dodatkowo smietana ale ja wole bez niej. Spozywac z ugotowanym jajkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować