Żurek robię rzadko gdyż w mojej wersji nie należy on do niskokalorycznych zup ale czasami warto przymknąć oko na kalorie i rozkoszować się smakiem a jest tego wart.
15 min
Składniki:
Na zakwas:
ok. 700 ml ciepłej przegotowanej wody
1 szklanka mąki żytniej
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
skórka z razowego chleba
Na żur:
0,5 l. zakwasu
0,8 kg wędzonych żeberek
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
3 białe kiełbasy
0,7 kg ziemniaków
30 dag boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
150 ml śmietany 30%
8 jajek
vegetta
pieprz
kostka bulionowa
Żurek na własnym zakwasie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zakwas:
Do naczynia wsypuję mąkę, pomału dolewam ciepłej wody cały czas mieszając żeby nie porobiły się grudki. Czosnek obieram i kroję na plastry dodaję do wody z mąką. Następnie dodaję liście laurowe, ziele angielskie i skórkę z razowego chleba. Przykrywam gazą i odstawiam na 3 dni w ciepłe miejsce.
2.Żurek:
Żeberka daję do garnka zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu. Gdy woda mi się zgotuje dodaję obraną marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz kostkę bulionową. Gotuję do miękkości. W tym czasie obieram ziemniaki i gotuję w osolonej wodzie. Boczek i cebulę kroję w małą kostkę i smażę na patelni aż boczek wytopi swój tłuszcz a cebulka się ładnie zrumieni. Gdy żeberka są miękkie obieram je z kości a mięso wrzucam do wywaru. Pietruszkę, por i seler wyciągam z wywaru a marchewkę gniotę widelcem i dodaję z powrotem do wywaru. Gdy całość ponownie mi się zagotuje dodaję zakwas nadal gotując. Białą kiełbasę kroję w plastry i dodaję do żurku. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę daję do żuru. Całość zabielam śmietaną i przyprawiam do smaku. Jajka gotuję na twardo. Ziemniaki gniotę dodaję usmażony boczek z cebulką mieszam. Na talerz nakładam ziemniaki, jajka pokrojone w ćwiartki i polewam żurem. Smacznego
Komentarze