Żurek na własnym zakwasie.

4.5 (198 ocen)

  • 15 min

Żurek robię rzadko gdyż w mojej wersji nie należy on do niskokalorycznych zup ale czasami warto przymknąć oko na kalorie i rozkoszować się smakiem a jest tego wart.

  • 15 min

Składniki:

  • Na zakwas:
    ok. 700 ml ciepłej przegotowanej wody
    1 szklanka mąki żytniej
    4 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    skórka z razowego chleba
    Na żur:
    0,5 l. zakwasu
    0,8 kg wędzonych żeberek
    3 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek pora
    kawałek selera
    3 białe kiełbasy
    0,7 kg ziemniaków
    30 dag boczku
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    150 ml śmietany 30%
    8 jajek
    vegetta
    pieprz
    kostka bulionowa
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Zakwas

Żurek na własnym zakwasie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas:
    Do naczynia wsypuję mąkę, pomału dolewam ciepłej wody cały czas mieszając żeby nie porobiły się grudki. Czosnek obieram i kroję na plastry dodaję do wody z mąką. Następnie dodaję liście laurowe, ziele angielskie i skórkę z razowego chleba. Przykrywam gazą i odstawiam na 3 dni w ciepłe miejsce.
  • Żurek na własnym zakwasie 2. Żurek:
    Żeberka daję do garnka zalewam zimną wodą i gotuję na małym ogniu. Gdy woda mi się zgotuje dodaję obraną marchewkę, pietruszkę, por, seler oraz kostkę bulionową. Gotuję do miękkości. W tym czasie obieram ziemniaki i gotuję w osolonej wodzie. Boczek i cebulę kroję w małą kostkę i smażę na patelni aż boczek wytopi swój tłuszcz a cebulka się ładnie zrumieni. Gdy żeberka są miękkie obieram je z kości a mięso wrzucam do wywaru. Pietruszkę, por i seler wyciągam z wywaru a marchewkę gniotę widelcem i dodaję z powrotem do wywaru. Gdy całość ponownie mi się zagotuje dodaję zakwas nadal gotując. Białą kiełbasę kroję w plastry i dodaję do żurku. Czosnek obieram, przeciskam przez praskę daję do żuru. Całość zabielam śmietaną i przyprawiam do smaku. Jajka gotuję na twardo. Ziemniaki gniotę dodaję usmażony boczek z cebulką mieszam. Na talerz nakładam ziemniaki, jajka pokrojone w ćwiartki i polewam żurem. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Boczek Cebula Żeberka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować