Żurek na domowym zakwasie

0 (0 ocen)

Bardzo lubie domowy zurek,smakuje zdecydowanie lepiej wlasnorecznie wykonany.

Składniki:

  • Zakwas:
    10 dkg maki zytniej
    500 ml przegotowanej wody
    skorka razowego chleba
    czosnek
    4 liscie laurowe
    ziele angielskie

    Zur:
    wloszczyzna
    25 dkg kielbasy wiejskiej
    2 jajka
    majeranek
    sol,pieprz

Żurek na domowym zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wyparzonego wczesniej sloika wsypac make i zalac ja chlodna przegotowana woda,dodac skorke chleba,czosnek,ziele angielskie i liscie laurowe.Przykryc gaza lub scierka i odstawic w cieple miejsce na 3 dni.

    Zur: wloszczyzne,czosnek i kielbase ugotowac,dodac zakwas(ilosc zakwasu zalezy od ilosci zuru,ktory chcemy otrzymac)dodac majeranek i przyprawic do smaku.Podawac z jajkiem i ugotowana kielbaska.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy