Żurek na białej kiełbasie

4.49 (181 ocen)

Pyszny żurek na domowym zakwasie z majerankiem i czosnkiem. Ugotowany na wywarze ze sparzonych białych kiełbasek. Życzę smacznego:)

Składniki:

  • 5 białych surowych kiełbasek
    1,5 l wody
    0,5 l zakwasu na żurek
    3 listki laurowe
    2 łyżki majeranku
    4 ząbki czosnku
    3-4 łyżki kwaśniej śmietany
    2-3 łyżki mąki
    sól morska
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Zakwas Zakwas na żurek

Żurek na białej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą kiełbasę opłukać, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać listki laurowe, majeranek oraz pokrojony czosnek. Zagotować, gdy się zagotuje zmniejszyć gaz i gotować 5 minut na wolnym gazie aby kiełbaska dobrze się sparzyła, kiełbasę ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Potem dodać zakwas. Śmietanę wymieszać z mąką z odrobiną wywaru i wlać do garnka, posolić do smaku. Wszystko zagotować i gotować ok 2 minutki. Nałożyć na talerze, można również dodać ćwiartki ugotowanego jajka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować