Moim zdaniem idealna i ciekawa propozycja podania żurku.
1 godz. 30 min
Składniki:
750 ml żuru
750 ml bulionu warzywnego
500 g białej surowej kiełbasy
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
100 ml słodkiej śmietany
100 ml kwaśnej śmietany
1 płaska łyżka mąki
4 ziemniaki średniej wielkości
Sól i pieprz
Żurek na białej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białą kiełbasę opłukać ,zalać 750 ml bulionu warzywnego ,dodać majeranek i gotować 10 min na wolnym ogniu. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać żur i gotować dalsze 20 min. Potem dodać , zmiażdżony nożem ,czosnek. Mąkę wymieszać ze śmietaną ,kwaśną i słodką ,i wlać do zupy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 min. Doprawić do smaku solą ,pieprzem. Kiełbasę wyjąć ,pokroić w centymetrowe kawałki. Rozłożyć na talerze i zalać żurkiem.
Komentarze