Żurek na białej kiełbasie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Moim zdaniem idealna i ciekawa propozycja podania żurku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 750 ml żuru
    750 ml bulionu warzywnego
    500 g białej surowej kiełbasy
    2 łyżeczki suszonego majeranku
    2 ząbki czosnku
    100 ml słodkiej śmietany
    100 ml kwaśnej śmietany
    1 płaska łyżka mąki
    4 ziemniaki średniej wielkości
    Sól i pieprz

Żurek na białej kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą kiełbasę opłukać ,zalać 750 ml bulionu warzywnego ,dodać majeranek i gotować 10 min na wolnym ogniu. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać żur i gotować dalsze 20 min. Potem dodać , zmiażdżony nożem ,czosnek. Mąkę wymieszać ze śmietaną ,kwaśną i słodką ,i wlać do zupy. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 3 min. Doprawić do smaku solą ,pieprzem. Kiełbasę wyjąć ,pokroić w centymetrowe kawałki. Rozłożyć na talerze i zalać żurkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2015

Komentarze

Podobne przepisy