Żurek na wędzonych żeberkach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ta zupa to poezja kultywowana od lat. Czasami lekko modyfikowana, jednak smak tej zupy jest niezmienny. Wielki szacuj kto wynalazł zakwas na żur. Na święta podawana jest z białą kiełbasą. Tym razem postanowiliśmy nieco urozmaicić jej aromat przez dodanie wędzonych akcentów. No i oczywiście, koniecznie jajko musi być.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 320 g polskiej kiełbasy surowej
    300 g wędzonych żeberek wieprzowych
    2 marchewki
    1 kawałek selera korzeniowego
    1 pietruszka
    1 por
    3 ziemniaki
    3 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    500 ml żuru staropolskiego
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żurek 1. Kiełbasę kroimy w grube talarki. Przekładamy do garnka razem z żeberkami, warzywami, liśćmi, ziarnami ziela. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy 20 minut, warzywa i żeberka wyławiamy. Marchew kroimy w talarki, pozostawiamy w miseczce.
    Mięso oddzielamy od kości, dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami. Gotujemy przez kwadrans. Wlewamy zakwas na żur, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, marchewkę. Gotujemy przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędzonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować