Ten żur to wspomnienie mojego dzieciństwa.
Przyrządzony wg przepisu mojej mamy.
Podawała go na dwa sposoby:
z ziemniakami razem na jednym talerzu lub osobno.
Dla 6 osób
Składniki:
500-600g wędzonych kości (najlepiej wędzone żeberka),
400g cienkiej kiełbasy np. Śląska, Podwawelska
400-500 ml zakwasu na żur,
grzyby suszone (średnia garść),
2 ząbki czosnku (zmiażdżone),
ok.1 kg ziemniaków,
5-6 grubszych plastrów wędzonego boczku,
1 średnia cebula,
1-2 listki laurowy,
4 ziarenka ziela angielskiego,
wegeta, pieprz, maggi i majeranek do smaku.
Żur śląski - żyniaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia.
Kości włożyć do garnka, zalać wodą, dodać wegetę, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek
i namoczone grzyby (razem z wodą, w której były moczone).
Zagotować, po czym zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem jeszcze ok.30 min.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć kości.
Garnek zdjąć z ognia, wlać zakwas, wymieszać i ponownie postawić na ogniu.
Dodać pokrojoną w mniejsze kawałki kiełbasę i mięso obrane z kości.
Doprawić do smaku majerankiem, pieprzem, maggi i
vegetą.
Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok.20-30 min.
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni.
Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze chwilę smażyć.
Dodać do ugotowanych i potłuczonych ziemniaków,wymieszać.
Żur można podawać na jednym talerzu razem z ziemniakami lub osobno.
Smacznego
Komentarze