ŻUR ŚLĄSKI - ŻYNIATY

4.5 (155 ocen)

  • Dla 6 osób

Ten żur to wspomnienie mojego dzieciństwa.
Przyrządzony wg przepisu mojej mamy.
Podawała go na dwa sposoby:
z ziemniakami razem na jednym talerzu lub osobno.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 500-600g wędzonych kości (najlepiej wędzone żeberka),
    400g cienkiej kiełbasy np. Śląska, Podwawelska
    400-500 ml zakwasu na żur,
    grzyby suszone (średnia garść),
    2 ząbki czosnku (zmiażdżone),
    ok.1 kg ziemniaków,
    5-6 grubszych plastrów wędzonego boczku,
    1 średnia cebula,
    1-2 listki laurowy,
    4 ziarenka ziela angielskiego,
    wegeta, pieprz, maggi i majeranek do smaku.
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur

Żur śląski - żyniaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia.
    Kości włożyć do garnka, zalać wodą, dodać wegetę, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek
    i namoczone grzyby (razem z wodą, w której były moczone).
    Zagotować, po czym zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem jeszcze ok.30 min.
    Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć kości.
    Garnek zdjąć z ognia, wlać zakwas, wymieszać i ponownie postawić na ogniu.
    Dodać pokrojoną w mniejsze kawałki kiełbasę i mięso obrane z kości.
    Doprawić do smaku majerankiem, pieprzem, maggi i
    vegetą.
    Gotować na wolnym ogniu jeszcze ok.20-30 min.
    Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni.
    Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze chwilę smażyć.
    Dodać do ugotowanych i potłuczonych ziemniaków,wymieszać.
    Żur można podawać na jednym talerzu razem z ziemniakami lub osobno.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować