Zupa ziemniaczano-porowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pożywna i zdrowa

  • 30 min

Składniki:

  • 6 szkl. bulionu (może być z kostek), po 50 dkg ziemniakow i porów, 20
    dkg wędzonej szynki w kawałku, 4 kromki chleba tostowego, 0,5 szkl.
    kremówki, pęczek natki pietruszki, pieprz sól.

Zupa ziemniaczano-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, pory pokroić w krążki, włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Następnie połowę zupy zmiksować na krem i wymieszać ze śmietaną, a potem z pozostałą zupą. Doprawić do smaku i gotować jeszcze chwilkę. Na patelni podsmażyć na małej ilości tłuszczu pokrojoną w kostkę szynkę i chleb tostowy. Zupę zdjąć z ognia, posypać posiekaną pietruszką. Wlać na talerze i nałożyć po łyżce grzanek i szynki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy