Zupa ze świeżych papryk z paprykowymi kluseczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku zagotować około 1,5 litra zimnej wody z solą. W tym czasie marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i osuszyć i pokroić w paseczki o długość około 3-4 cm. Cebulkę obrać i pokroić w cienkie pól plasterki. Do wrzącej wody wrzucić warzywa. W między czasie papryki umyć, osuszyć i pokroić w kostkę średniej wielkości. Wymieszać z łyżką oleju. Patelnię grillową rozgrzać i wrzucić na nią paprykę. Smażyć około 5 minut. Gdy warzywa w garnku będą na w pól miękkie dodać papryki i gotować do miękkości składników. W chochli wywaru rozprowadzić mąkę, dodać koncentrat i wymieszać. Wlać do garnka. Zagotować.
2.W garnku zagotować wodę z solą. Do miski przesiać mąkę. Dodać paprykę i dokładnie wymieszać. Dodać najpierw 2 łyżki śmietany i zacząć wyrabiać ciasto.Potem dodać resztę śmietany i dalej wyrabiać trzepaczką, dodać wodę i dalej mieszać. Konsystencję powinno mieć ciasta jak na racuchy czyli bardzo gęste. Na bok łyżeczki nabierać odrobinę ciasta i kłaść na wodę. Zamieszać. Gdy kluseczki wypłyną gotować jeszcze około 1 minuty. Wyciągać łyżką cedzakową na sito i przelać wodą. Każdą kolejną partię, którą będziemy kłaść na sito przelać wodą. Podawać do zup, sosów lub odsmażyć na patelni z bułeczką (moim zdaniem są delikatniejsze niż te zrobione na jajku).
3.Do bulionówki wrzucić kilka kluseczek i zalać gorącą zupa, podawać od razu.
Smacznego!
Komentarze