Zupa z topinamburu z sałatką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Przepis zaczerpnięty z książki "Jeść zdrowiej warzywa i owoce" wydanej przez Kuchnie Lidla. Znalazł się on w przepisach Karola Okrasy, którego bardzo lubię i cenię jako kucharza :) Topinambur do tej pory nie gościł w mojej kuchni, więc postanowiłam to warzywo, jak się okazuje, bardzo zdrowe, wypróbować.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • -500 g topinamburu
    -300 g podgrzybków mrożonych
    -2 ząbki czosnku
    -1 por
    -1 łyżka suszonego majeranku
    -1,5 l przegotowanej wody
    -100 ml kwaśnej śmietany 18%
    -50 ml oliwy
    -2 łyżki oleju rzepakowego
    -sól, pieprz do smaku
    Sałatka:
    -100 g mrożonego zielonego groszku
    -100 g pomidorków koktajlowych
    -2 szalotki
    -1/2 pęczka szczypiorku
    -gotowe grzanki
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Dania jednogarnkowe

Zupa z topinamburu z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby bez rozmrażania zalewamy gorącą wodą, tylko tyle by je przykryć i gotujemy 20 minut. Następnie odcedzić, wystudzić, wywar zachować, wyłożyć do odsączenia na ręcznik papierowy.
  • 2. Topinambur dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, przekrawamy wzdłuż na pół, mieszamy z oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy topinambur przez 25 minut.
  • 3. Odsączone grzyby kroimy na mniejsze kawałki i wraz z pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku podsmażamy na oleju.
  • 4. Białą część pora pokroić na kawałki i wraz z upieczonym topinamburem i grzybami z czosnkiem włożyć do garnka, wlać wywar z grzybów i zalać gorącą wodą, dodać majeranek. Gotować przez 45 minut. Całość zmiksować, wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku.
  • 5. Mrożony groszek ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i przestudzić. Szalotki pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
  • 6. Zupę rozlewamy na talerze, dodajemy trochę sałatki i posypujemy grzankami. Smacznego :)

Porady

W oryginalnym przepisie do sałatki został wykorzystany bób, ale ja za nim nie przepadam, więc zamieniłam go na mrożony, zielony groszek. Do zupy również wykorzystałam suszony, a nie świeży, majeranek. Mrożone podgrzybki zaś najpierw ugotowałam zamiast od razu smażyć, a wywar wykorzystałam do zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować