Zupa z suszonymi grzybami

4.49 (172 ocen)

  • 60 min

Prosta, aromatyczna i pyszna zupa z leśnymi grzybami suszonymi

  • 60 min

Składniki:

  • 3 garście suszonych grzybów leśnych
    1 udko z kurczaka
    4 marchewki
    2 małe pietruszki
    1 cebula
    1 łyżeczka klarowanego masła
    ziele angielskie, listki laurowe, pieprz, sól
    śmietana 30% do zabielenia
    natka pietruszki do przybrania
Wystaw ocenę:

4.49 (172 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa grzybowa 1. Grzyby przełożyć do miseczki i zalać zimną wodą, odstawić.
  • zupa grzybowa 2. Do większego garnka włożyć umyte udko, zalać wodą tak, aby tylko zakrywała mięso. Lekko posolić, dodać liście laurowe (ok.4) i ziele angielskie(4-5). Wstawić na średni ogień pod przykryciem. W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki a następnie pokroić w małą kosteczkę
  • zupa grzybowa 3. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, zdjąć szumowiny i włożyć warzywa, gotować dalej na małym ogniu. Grzyby odcedzić (zostawić wodę!) i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  • zupa grzybowa 4. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć grzyby z cebulą i dodać do wywaru razem z wodą. Gotować jeszcze do czasu, aż warzywa zmiękną. Doprawić, wlać trochę śmietany. Przed podaniem posypać natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować