Zupa z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby przełożyć do miseczki i zalać zimną wodą, odstawić.
2.Do większego garnka włożyć umyte udko, zalać wodą tak, aby tylko zakrywała mięso. Lekko posolić, dodać liście laurowe (ok.4) i ziele angielskie(4-5). Wstawić na średni ogień pod przykryciem. W międzyczasie obrać ziemniaki, marchewki i pietruszki a następnie pokroić w małą kosteczkę
3.Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejszyć ogień, zdjąć szumowiny i włożyć warzywa, gotować dalej na małym ogniu. Grzyby odcedzić (zostawić wodę!) i pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę.
4.Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć grzyby z cebulą i dodać do wywaru razem z wodą. Gotować jeszcze do czasu, aż warzywa zmiękną. Doprawić, wlać trochę śmietany. Przed podaniem posypać natką.
Komentarze