Zupa z soczewicy na ostro

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smaczna, rozgrzewająca zupa na chłodne dni.

  • 20 min

Składniki:

  • szklanka zielonej soczewicy

    1 cebula

    2 marchewki

    1/2 małego selera

    Pietruszka,

    1 czerwona papryka

    mała puszka pomidorów – najlepiej pokrojonych

    2 łyżki koncentratu pomidorowego

    3 łyżki maggi

    2 - 3 ząbki czosnku

    2 - 3 łyżki oliwy

    1 łyżeczka majeranku, szczypta chilli

    sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z soczewicy na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę dokładnie płuczemy, następnie zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na godzinę. W garnku podsmażamy na oleju pokrojoną w talarki cebulę, pokrojoną w paski paprykę i starte na grubych oczkach marchew, seler, pietruszkę – dusimy chwilkę. Następnie dodajemy soczewicę, zalewamy wodą i gotujemy wszystko około 30 minut.
  • 2. Gdy soczewica będzie prawie miękka dodajemy pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy, maggi, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Gotujemy zupę jeszcze 10 min. Doprawiamy pieprzem, solą i chilli. Taką zupę można również przyprawić sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować