Zupa z pokrzywy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Umiejętności kulinarne odziedziczyłam po mamie i babci. Gotuję smacznie i zdrowo, a przykładem jest właśnie ta zupa.

Składniki:

  • ● 1 kg liści pokrzywy
    ● cebula
    ● pęczek bazylii
    ● gałązka tymianku
    ● 2 ziemniaki
    ● goździk
    ● szczypta soli
    ● 1/4 szklanki oliwy
    ● 25 g masła
    ● grzanki z bułki
    ● 100 g żółtego sera

Zupa z pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę siekamy i smażymy
    w garnku na oliwie. Dodajemy
    pokrzywę i dusimy
    10 minut.
  • 2. Ziemniaki obieramy i kroimy
    w kostkę. Dodajemy do
    pokrzywy. Przyprawiamy
    ziołami, goździkiem i solą.
    Wlewamy litr wody. Gotujemy
    pół godziny.
  • 3. Zupę przecieramy przez
    sito, dodajemy masło, zagotowujemy
    i zalewamy grzanki
    na talerzu. Posypujemy
    startym żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Komentarze

Podobne przepisy