Zupa z młodych warzyw z pierożkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W misce wymieszać obie mąki, dodać szczyptę soli oraz wodę. Zagnieść ciasto do połączenia składników. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 15-20 minut żeby odpoczęło.
2. Cukinię i pieczarki na farsz pokroić w drobną kostkę, smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż się zarumienią. Dodać soli i pieprzu do smaku. Odstawić do ostygnięcia.
3. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować na lekko owalny, cienki placuszek. Na środek każdego placuszka nałożyć farsz, brzegi przed zlepieniem posmarować lekko wodą, a następnie skleić. Pierożki zlepić i ustawić na „siedząco”, zlepieniem do góry. Gotować na parze jakieś 3-4 minuty.
4. Pora oraz cukinie posiekać w pół-talarki, kapustę poszatkować. W dużym garnku rozgrzać tłuszcz (olej lub masło), najpierw włożyć kapustę i podsmażać, aż się zeszkli. Następnie włożyć pora i po chwili cukinię. Wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane w drobną kostkę pomidory oraz bób. Dusić na średnim ogniu aż wszystko zmięknie, następnie doprawić sola i pieprzem do smaku i zalać zimną wodą tak żeby przykryła warzywa. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 5-10 minut.
5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, uprażyć na suchej patelni, aż będą złociste. Dodać do zupy. Wymieszać.
6. Zupę nałożyć do miseczek, do każdej dodać dwa pierożki i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze