Zupa z młodych grzybów

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nie wiem jak Wy, ale ja czuję lato w pełni, kiedy poza wysokimi temperaturami (na szczęście było kilka takich dni) zbieram grzyby, a potem w domu roznosi się zapach zupy grzybowej... coś wspaniałego :) ta zupa po prostu pachnie latem i lasem. Grzyby w połączeniu z rozmarynem i estragonem smakują niesamowicie, a taką zupę wrąbie największy niejadek :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Przygotuj:
    - 1 dużą marchewkę
    - 1 dużą pietruszkę lub pasternak (smak jest bardzo podobny, nieraz nawet w sklepie pasternak występuje jako pietruszka)
    - 1/4 dużego selera
    - 2 gałązki lubczyku
    - 2 gałązki rozmarynu
    - kilka młodych ziemniaczków
    - około 700g świeżych grzybów, np. koźlaków
    - 3 listki laurowe
    - 5 kulek ziela angielskiego
    - sól i pieprz do smaku
    - 1 czubata łyżka majeranku
    - 0,5 łyżeczki estragonu
    - 1 cebula
    - 1 łyżka smalcu
    - świeży majeranek do dekoracji
    - natka pietruszki
    - 2 łyżki śmietany 12-18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa grzybowa

Zupa z młodych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy wywar warzywny: do garnka wrzucamy seler, pasternak/pietruszkę i marchew kroimy w mniejsze kawałki. Dodajemy listki i ziele.
    Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż marchewka zacznie mięknąć. W międzyczasie dodajemy lubczyk (nie musimy go kroić, chodzi o aromat).
    Kiedy marchewka zacznie robić się miękka, wywalamy pasternak i ziele, a marchewkę łowimy na talerzyk i kroimy w mniejsze części, na przykład półplasterki i wrzucamy do garnka.
  • 2. Grzyby myjemy pod zimną wodą, oglądamy uważnie pod kątem tzw. piechoty (w przypadku koźlaków robaczki lubią siedzieć nie w białej części kapelusza, a w tej ''gąbce'' od spodu i na dole korzenia, gdzie jest grubszy, więc na te miejsca zwracamy szczególną uwagę). Korzonki, o ile są zdrowe, również świetnie nadają się do zupy. Kroimy je na mniejsze części i wrzucamy do zupy. Ziemniaczki skrobiemy lub obieramy ze skórki, kroimy również na mniejsze kawałki i razem z dwiema gałązkami rozmarynu wrzucamy do zupy. Gotujemy to razem jakieś 20 minut na średnim ogniu. Pilnujemy ziemniaczków, żeby ich nie rozgotować. Wbrew pozorom, chwila nieuwagi i będziemy mieli na dnie garnka biały muł, a nie młode kartofelki ;)
    W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i szklimy ją na łyżce smalcu. Dodajemy do zupy wraz z tłuszczem i razem gotujemy.
  • 3. Kiedy kartofelki się ugotują, do kubka wrzucamy dwie łyżki śmietany i wlewamy w to trzy łyżki zupy. Dokładnie mieszamy, po czym znowu dodajemy trzy łyżki zupy. Kilka razy powtarzamy operację, po czym ciągle mieszając zupę, wlewamy rozrobioną śmietanę do garnka. Możemy nie zawracać sobie głowy i rozrobić byle jak, ale liczmy się z tym, że będą nam pływać po zupie białe gluty :))
    Dodajemy majeranek, estragon, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Podajemy ozdobione kleksem śmietany i świeżym majerankiem. Możemy posypać obficie natką pietruszki - ona bardzo się lubi z grzybami.

Porady

Świeży rozmaryn można zastąpić 0,5 łyżeczki suszonego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować