Zupa z młodej pokrzywy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

obowiązkowa zupa na wiosnę, gdy pojawi się pierwsza młoda pokrzywa

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - młode liście pokrzywy: 25 sztuk
    - żeberka wieprzowe: 20 dekagramów
    - liść laurowy, ziele angielskie po: 2 sztuki
    - jałowiec ziarna: 2 sztuki
    - ziemniaki: 4 sztuki
    - włoszczyzna na zupę: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z młodej pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z pierwszej wiosennej pokrzyw zrywamy czubki (z trzema liśćmi) i płuczemy w zimnej wodzie.
  • 2. Następnie szatkujemy je drobno (można również czubki wcześniej sparzyć gorącą wodą, wtedy pokrzywa nie będzie piekła podczas szatkowania –ale również przez to utracimy część witamin).
  • 3. Do zimnej wody wkładamy żeberka i odszumowujemy. Następnie dodajemy pokrojoną włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec oraz pokrojone ziemniaki no i pokrzywę. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować