Podawać gorące z pieczywem lub plackami ziemniaczanymi.Warto popracować nad zupą i warzywa przesmażyć,będzie miała lepszy smak.Nauczyła mnie tego mama.
Składniki:
1 filet z kurczaka
0,5 kg.młodej kapusty kwaszonej
3 ogórki małosolne średnie
1 duży pomidor bez skórki
5-6 ziemniaków
5 łyżek słodkiej śmietany 18%
6 ząbków czosnku
4 łyżki magii w płynie
3 łyżki masła
4 łyżki keczupu pikantnego
sól,pieprz,przyprawa uniwersalna,ostra papryka mielona,kilka gałązek lubczyku.
Zupa z młodej kwaszonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć,osuszyć,pokroić w kostkę,przyprawić magii i odstawić na
1/2 godz.do lodówki.Ziemniaki obrać,umyć pokroić w drobną
kostkę,ogórki w pół talarki,pomidor i czosnek w kostkę.
2.Na patelni
rozgrzać masło,przesmażyć mięso do czasu odparowania wody.W garnku
zagotować około 2,5 l. wody,dodać usmażone mięso.
3.Na powstałym
tłuszczu ze smażenia krótko zeszklić
czosnek,dodać,ziemniaki,ogórki i smażyć mieszając około 10
min,przełożyć do garnka z mięsem.
4.Następnie włożyć na patelnie
kapustę,pomidora
5.Smażyć do czasu odparowania wody,włożyć do
garnka.
6.Całość gotować na wolnym ogniu,przyprawić przyprawami do
smaku i gotować do miękkości około 15 min.Wsypać drobno posiekany
lubczyk,wlać keczup i śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości
gorącego wywaru.
Komentarze