Zupa z maślaków

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

W zasadzie z maślaków pierwszy raz robiliśmy taką zupę. Jednak ze świeżych grzybów jest najlepsza. Polecamy, palce lizać.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g maślaków (grzyby)
    1 cebula
    1 marchew
    1 kawałek selera korzeniowego
    1 pełna łyżka mąki
    50 ml mleka
    1 łyżka masła
    2 łyżki śmietany
    100 g kaszy jęczmiennej perłowej
    1 łyżeczka suszonego lubczyku
    natka pietruszki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z maślaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z maślaków 1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w paski.
    Marchew i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę kroimy w piórka.
    Masło roztapiamy, wrzucamy warzywa i grzyby do garnka, lekko oprószamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 30, zalewamy 1 l wrzącej wody.
    Mąkę rozrabiamy z mlekiem, dodajemy do całości, wrzucamy kaszę, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kwadrans (co jakiś czas mieszamy).
    Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy liść lubczyku.
    Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, wlewamy i dokładnie łączymy z zupą.
    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować