Zupa z łososiem jest przepysznym daniem. Smakuje dorosłym i dzieciom.
30 min
Składniki:
3 średnie ziemniaki
1 duża marchew
kawałek pora (ok. 15 cm)
30 dkg surowego łososia bez skóry i ości
3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego
1-2 szkl. soku z kiszonych ogórków lub przecier z 2-3 ogórków kiszonych
2 łyżki śmietany lub jogurtu
2 łyżki siekanego koperku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
woda do gotowania warzyw
sól, pieprz do smaku
Zupa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa.
Dodać pora, liście laurowe, ziele angielskie, lekko posolić i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą miękkie dodać bulion, 1 szkl. soku z kiszonych ogórków (lub połowę przecieru z ogórków) i zagotować na wolnym ogniu. Jeśli zupa będzie za mało kwaśna dodać pozostały sok lub przecier z ogórków.
Dodać łososia pokrojonego w kostkę oraz śmietanę, gotować jeszcze 5 minut.
Zupę doprawić solą i pieprzem, aby dobrze smakowała.
Zupę podać posypaną siekanym koperkiem.
Komentarze