zupa z leśnych grzybów

5 (145 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na obiad proponuję talerz gorącej, grzybowej zupy z własnoręcznie zebranych tej jesieni maślaków. Treściwa i rozgrzewająca dla każdego zmarzniętego głodomora :)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 30 dag leśnych grzybów (u mnie maślaki, niestety mrożone, ale o tej porze innych już nie znajdziemy)
    1 cebula
    1 marchewka
    1 pietruszka
    2 ziemniaki
    2 ząbki czosnku
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    2 łyżki śmietany
    4 listki laurowe
    4 ziarenka ziela angielskiego
    makaron gwiazdki
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać do tego startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Chwilę podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać ok. 3 litrami wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić. Gotować do miękkości ziemniaków i grzybów. Pod koniec gotowania dodać makaron oraz śmietanę wymieszaną z zupą (aby się nie zważyła). Zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.36 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z grzybów leśnych

To może cię zainteresować