Na obiad proponuję talerz gorącej, grzybowej zupy z własnoręcznie zebranych tej jesieni maślaków. Treściwa i rozgrzewająca dla każdego zmarzniętego głodomora :)
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
30 dag leśnych grzybów (u mnie maślaki, niestety mrożone, ale o tej porze innych już nie znajdziemy)
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól
pieprz
2 łyżki śmietany
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
makaron gwiazdki
Zupa z leśnych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek drobno pokroić i zeszklić na maśle, dodać do tego startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone w mniejsze kawałki grzyby. Chwilę podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać ok. 3 litrami wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawić. Gotować do miękkości ziemniaków i grzybów. Pod koniec gotowania dodać makaron oraz śmietanę wymieszaną z zupą (aby się nie zważyła). Zagotować.
Komentarze