Zupa z kurek z ziemniakami i kluskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki namaczamy w wodzie i oczyszczamy. Osuszamy. Cebulę kroimy w półksiężyce i podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i podsmażamy ok 10min. Marchewkę i pietruszkę trzemy na drobnych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Tak przygotowane jarzyny dodajemy do wywaru. Gotujemy do momentu aż zmiękną ziemniaki, dodajemy podsmażone kurki z cebulą. Jajka, mąkę i wodę łączymy i przygotowujemy kluseczki. Ciasto na kluski powinno być dość gęste. Kluski gotujemy w osolonej wodzie w oddzielnym rondelku. wlewam je przez specjalne sito do klusek na gotującą się wodę lub zrzucamy łyżką. gotujemy 3 minuty. odcedzamy kluseczki i przelewamy zimną wodą. Dodajemy do zupy. Gotujemy wszystko razem ok 5min. Zagęszczamy śmietaną, doprawiamy do smaku.
Komentarze