Zupa z kurek (kurkowa) z ziemniakami i koperkiem

4.5 (185 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W sezonie kurkowym - zupa ta to częsty gość na moim stole!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mięso/koście na wywar
    300g świeżych kurek
    4-5 ziemniaków (niewielkich)
    1-2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka masła
    3 listki laurowe
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    majeranek
    przyprawa rosołowa
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    śmietana
    1 pęczek świeżego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kurek (kurkowa) z ziemniakami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i przyprawy rosołowej.
    Dodać pokrojoną marchew, pietruszkę i selera, a po 10 minutach ziemniaki.
    Cebulę zeszklić na maśle, chwilkę podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem i połączyć z kurkami (większe pokroić).
    Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i smażyć do momentu - aż powstały z grzybów płyn całkowicie odparuje.
    Cebulę z kurkami przełożyć do garnka pod koniec gotowania się zupy i gotować do miękkości grzybów.
    Dodać majeranek, śmietanę, wmieszać posiekany koperek i doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować