Zupa z kurczakiem w tajskim stylu

4.48 (158 ocen)

  • 60 min

Tom Kha Gai, to bardzo popularna tajska zupa, nie ma na nią ścisłej receptury, bo ilu kucharzy, to tyle przepisów. Ugotowałam ją po swojemu rezygnując z dodania mleka kokosowego.

  • 60 min

Składniki:

  • pierś z kurczaka - 1 szt.
    pieczarki – 200 g
    liście limonki kaffir – 2 szt.
    czosnek – 2 ząbki
    imbir świeży – mały kawałek
    papryczka chili – 1 szt.
    czerwona papryka – 1 szt.
    świeża kolendra – 1/4 pęczka
    pasta TomKha – 50 g
    mielona trawa cytrynowa – 1 łyżeczka
    sok z limonki – 1 łyżka
    sól – do smaku
    bulion drobiowy – 1 l
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kurczakiem w tajskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w grubą kostkę.
  • 2. Bulion drobiowy zagotować, dodać pokrojoną pierś z kurczaka, zmiażdżony czosnek, liście limonki, pokrojoną papryczkę chili, imbir pokrojony na cieniutkie plasterki i trawę cytrynową.
  • 3. Całość gotować na wolnym ogniu, aż mięso lekko zmięknie, następnie dodać oczyszczone, opłukane i pokrojone na ćwiartki pieczarki i pastę TomKha. Chwilę pogotować i dodać pozbawioną gniazda nasiennego, opłukaną i pokrojoną paprykę. Garnek z zupą zdjąć z ognia i jeśli jest taka potrzeba zupę doprawić do smaku solą.
  • 4. Podawać gorącą posypaną posiekaną natką kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować