Zupa z kiszonych ogórków

5 (154 ocen)

  • 15 min

Zupa za 5 złotych - idealna na studencką kieszeń! Bardzo łatwa w wykonaniu, a smaczna jak mało która ogórkowa.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 duże ogórki kiszone, 5 dużych ziemniaków, 2 marchewki, kostka rosołowa, (na oko) łyżeczka vegety, liść laurowy, 2-3 ziela angielskie, majeranek, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól.
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z kiszonych ogórków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla wlewamy 2 litry wody. Wkruszamy kostkę rosołową, vegetę, ziele angielskie, liść laurowy i zagotowujemy.
  • 2. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do się bulionu. Gotujemy kilka minut do miękkości. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Dodajemy do wywaru i gotujemy 10-15 minut do miękkości. Ogórki także ścieramy na tarce o dużych oczkach i gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy wraz z sokiem do zupy.
  • 3. Do śmietany dosypujemy soli. Łączymy z zupą. Zagotowujemy. Dodajemy majeranek. Podajemy z chlebem.

Porady

Osobiście polecam przeczekać godzinę, aż pozostałe warzywa przegryzą się smakiem z ogórkami. Zupa smakuje wtedy o wiele lepiej niż świeżo po ugotowaniu. Ogórki koniecznie dodajemy gdy ziemniaki będą miękkie! Jeśli dodamy je za wcześnie, wówczas inne warzywa po prostu się nie dogotują.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować