Zupa z dynią i kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 45 min

W sklepach nadal możemy dostać dynie warto więc po nie sięgnąć i przygotować tą pyszną, prostą i kolorową zupę

  • 45 min

Składniki:

  • 1,5 litra domowego bulionu drobiowego
    1 duża marchewka
    ¼ niedużej dyni hokkaido
    1 kolba kukurydzy
    2 ziemniaki
    2 ugotowane filety z kurczaka lub filety z udźca kurczaka
    200 ml śmietany 30%
    1 garść natki pietruszki
    Sól, pieprz

Zupa z dynią i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę obieramy i za pomocą ostrego noża wycinamy ziarenka z kolby. Ziemniaki obieramy i kroimy w dość sporą kostkę. W mniej więcej taką samą kostkę kroimy obraną dynię hokkaido.

    Obraną marchewkę kroimy w plasterki.

    Do garnka z bulionem dodajemy kukurydze i gotujemy ją około 5 minut, następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, ziemniaki i dynie i gotujemy zupę na wolnym ogniu około 20 minut (lub do momentu kiedy ziemniaki i dynią będą miękkie , ale Uwaga! Warzywa nie mogą być rozgotowane).

    Do zupy wlewamy śmietanę, dodajemy natkę i pokrojonego w plasterki kurczaka i gotujemy 2-3 minuty, zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Zupę serwujemy gorącą, posypaną natką, smacznego ; )

Komentarze

Podobne przepisy