Zupa z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nie lubicie soczewicy? Nie prawda. Zróbcie tą zupę a zmienicie zdanie. Próbujcie, smakujcie - nie zawiedziecie się!

  • 40 min

Składniki:

  • 1 duża marchew
    2 łodygi selera naciowego
    1 średnia pietruszka
    1 papryka czerwona
    1 ząbek czosnku
    1 średnia cebula
    500g domowego przecieru pomidorowego (lub 1 puszka pomidorów bez skóry)
    100 g czerwonej soczewicy
    500 g bulionu warzywnego (lub 500 g wody + 1 warzywna kostka rosołowa)
    1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
    1 łyżeczka mielonego kminku
    sól
    pieprz
    1/2 łyżeczki wędzonej papryki
    25 g oleju rzepakowego (1 łyżka)
    1 łyżka śmietany 30%

Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę.
    W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dorzucamy obrany rozgnieciony czosnek, marchew, pietruszkę i łodygi selera - chwilę podsmażamy od czasu do czasu mieszając.
    Dolewamy bulion warzywny - gotujemy na wolnym ogniu 10 minut od zagotowania.
    Dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną paprykę i doprawiamy przyprawami. Dosypujemy czerwoną soczewicę - gotujemy kolejne 10 minut.
    Podajemy gorącą z łyżką śmietany 30%

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy