Bardzo sycąca, bardzo pachnąca i wspaniała zupa, trochę na sposób indyjskiej dhal, ale musiałam poimprowizować, bo nie miałam wszystkich charakterystycznych dla tej kuchni przypraw.
45 min
Składniki:
1,5 szklanki czerwonej soczewicy
2 duże cebule
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka kuminu rzymskiego (nasiona)
5 ziaren zielonego kardamonu (uwaga, nie rozgryzamy w trakcie jedzenia, ma bardzo mocny smak)
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
prażona cebulka
świeża kolendra
sól, pieprz do smaku
Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę zalewam 3 szklankami wody i gotuję ok. 25 minut, aż się rozpadnie. Na głębokiej patelni rozpuszczam masło, wrzucam kardamon i kumin i smażę chwilę. Gdy zaczną wydzielać mocny aromat wrzucam posiekany czosnek, i dosłownie po 5 sekundach posiekaną w małą kostkę cebulę. Przykrywam patelnię i smażę wszystko ok. 20 minut. Cebula powinna się zeszklić. Wtedy dodaję całą puszkę krojonych pomidorów. Duszę kolejne 20 minut, dodaję imbir, doprawiam do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru jeśli całość jest zbyt kwaśna. Dodaję soczewicę, gotuję 15 minut. Na koniec dodaję sporo posiekanej kolendry i prażoną cebulkę (posypują nią również zupę w miseczkach).
Komentarze