Zupa z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 45 min

Bardzo sycąca, bardzo pachnąca i wspaniała zupa, trochę na sposób indyjskiej dhal, ale musiałam poimprowizować, bo nie miałam wszystkich charakterystycznych dla tej kuchni przypraw.

  • 45 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
    2 duże cebule
    2 duże ząbki czosnku
    2 łyżki masła klarowanego
    1 łyżka kuminu rzymskiego (nasiona)
    5 ziaren zielonego kardamonu (uwaga, nie rozgryzamy w trakcie jedzenia, ma bardzo mocny smak)
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 łyżeczka startego świeżego imbiru
    prażona cebulka
    świeża kolendra
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę zalewam 3 szklankami wody i gotuję ok. 25 minut, aż się rozpadnie. Na głębokiej patelni rozpuszczam masło, wrzucam kardamon i kumin i smażę chwilę. Gdy zaczną wydzielać mocny aromat wrzucam posiekany czosnek, i dosłownie po 5 sekundach posiekaną w małą kostkę cebulę. Przykrywam patelnię i smażę wszystko ok. 20 minut. Cebula powinna się zeszklić. Wtedy dodaję całą puszkę krojonych pomidorów. Duszę kolejne 20 minut, dodaję imbir, doprawiam do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru jeśli całość jest zbyt kwaśna. Dodaję soczewicę, gotuję 15 minut. Na koniec dodaję sporo posiekanej kolendry i prażoną cebulkę (posypują nią również zupę w miseczkach).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować