Zupa z czerwonej cebuli na czerwonym winie

4.5 (164 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zupa z czerwoną cebulą i czerwonym winem, które rozgrzewa od środka.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CEBULA CZERWONA, WINO:
    - cebula czerwona średnia: 1 kilogram
    - wino wytrawne czerwone: 250 mililitrów
    - korzeń pietruszki, obrane i pokrojone w małe kawałki: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwonej cebuli na czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwoną cebulę kroimy w półkrążki. Należy ją skarmelizować, czyli nadać jej odpowiednią głębię smaku i koloru. W tym celu na rozgrzany na patelni olej wrzucamy cebulę i czekamy aż troszkę się przysmaży. Kiedy lekko zbrązowieje, zmniejszamy ogień i podsmażamy cebulę przez następne 40- 45 minut, co jakiś czas ją mieszając. Ma ona nabrać złocisto-brązowego koloru i głębokiego aromatu. Kiedy cebula jest już gotowa, dodajemy do niej 250 ml czerwonego, wytrawnego wina i trzymamy na ogniu aż wino zredukuje objętość. W międzyczasie szykujemy bulion z ok. litra wody i kostki rosołowej. Kiedy cebula z winem zredukuje się, dodajemy ją do bulionu. Podgrzewamy wszystko na małym ogniu ok. 10-15 min. Dodajemy pieprzu do smaku.Ewentualnie posypujemy startym parmezanem i czarnym sezamem. Jako dodatek można podać frytki z pietruszki. Należy pokroić obrany korzeń pietruszki w dosyć grube słupki i zapiekać w piekarniku, otoczone oliwą i pieprzem - do czasu aż się zazłocą. Doprawić do smaku solą.

    Polecam zupę szczególnie zmarzluchom i amatorom grzanego wina, które jak wiadomo, ma szczególnie rozgrzewające właściwości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować