Zupa z czerwoną fasolą i makaronem

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna, gęsta i sycąca zupa. Pomimo tego, że jest to zupa całkowicie bezmięsna, dzięki dużej ilości fasoli jest bardzo pożywna.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400 g czerwonej fasoli
    1 mała cebula
    1 marchewka
    1 gałązka selera naciowego
    ¼ szklanki oliwy
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 puszka pomidorów krojonych
    120 g makaronu, np. tagliatelle
    parmezan
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czerwoną fasolą i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę wrzucam do garnka, zalewam wodą, odstawiam do namoczenia na całą noc (ok.12 godzin). Następnego dnia odsączam ją, wrzucam do garnka pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i przekrojoną wzdłuż na połowę marchew oraz gałązkę selera, również przeciętego wzdłuż. Całość zalewam wodą (1,2 l) i wstawiam na palnik. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i gotuję 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyciągam marchew i seler, a fasolę z cebulą odsączam (wodę z gotowania zostawiam!!). Połowę fasoli blenduję i doprawiam solą. Czosnek obieram i kroję w plastry. W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek, podsmażam aż będzie miękki, dodaję pomidory i pietruszkę, zmniejszam ogień i duszę przez 5 minut. Następnie dodaję zmiksowaną fasolę, resztę całej fasoli i wodę z jej gotowania. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszam dokładnie, doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze 4-5 minut. Makaron gotuję według informacji z opakowania. Gotową zupę nakładam na talerze, dodaję makaron, skraplam oliwą i posypuję startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować