Zupa z czerwoną fasolą i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę wrzucam do garnka, zalewam wodą, odstawiam do namoczenia na całą noc (ok.12 godzin). Następnego dnia odsączam ją, wrzucam do garnka pokrojoną w kostkę cebulę, obraną i przekrojoną wzdłuż na połowę marchew oraz gałązkę selera, również przeciętego wzdłuż. Całość zalewam wodą (1,2 l) i wstawiam na palnik. Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam ogień, przykrywam pokrywką i gotuję 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wyciągam marchew i seler, a fasolę z cebulą odsączam (wodę z gotowania zostawiam!!). Połowę fasoli blenduję i doprawiam solą. Czosnek obieram i kroję w plastry. W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek, podsmażam aż będzie miękki, dodaję pomidory i pietruszkę, zmniejszam ogień i duszę przez 5 minut. Następnie dodaję zmiksowaną fasolę, resztę całej fasoli i wodę z jej gotowania. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszam dokładnie, doprowadzam do wrzenia i gotuję jeszcze 4-5 minut. Makaron gotuję według informacji z opakowania. Gotową zupę nakładam na talerze, dodaję makaron, skraplam oliwą i posypuję startym parmezanem.
Komentarze