Zupa z botwinki z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wiosenna zupa, którą możemy także ugotować latem, bardzo smaczna zupa z botwinki i młodych buraczków, ugotowana na filecie z kurczaka, podana z jajkiem ugotowanym na twardo.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z kurczaka 40 dag
    woda 2 litry
    ziemniaki 3 szt.
    botwinka 2 pęczki
    suszona włoszczyzna 3-4 łyżki
    zakwas buraczany (swojski) 100 ml
    domowa pasta rosołowa 1 łyżka
    liście laurowe 3 szt.
    ziele angielskie 6 szt.
    śmietana 30% do zabielenia - nie obowiązkowo
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Zupa z botwinki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującej się, osolonej wody wkładamy kawałki fileta. Gotujemy 20 minut, podczas gotowania zdejmujemy szumowiny, dodajemy suszoną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i łyżkę pasty rosołowej. Botwinkę i obrane ziemniaki myjemy i kroimy w kostkę razem z obranymi buraczkami. Gdy filet będzie miękkie wyjmujemy go z garnka i dodajemy ziemniaki i pokrojoną botwinkę z buraczkami. Filet kroimy w kawałki i dodajemy do gotującej się zupy. W między czasie gotujemy jajka na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Gdy warzywa w zupie są miękkie, doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem ziołowym i kwasem z kiszonych buraczków. Na koniec lekko zabielamy śmietaną, kończymy gotowanie. Zupę podajemy z rozkrojonym na połówki jajkiem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować