Zupa wiśniowa z makaronem naleśnikowym

5 (200 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Pyszna letnia zupa.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • Zupa
    ok. 500 gramów wiśni
    1 litr wody ⍆ pół szklanki
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 kisiel o smaku wiśniowym na 500 ml wody
    Naleśniki
    1 i pół szklanki mleka
    2 jajka
    1 szklanka wody gazowanej
    2 czubate szklanki mąki pszennej
    2 łyżki śmietany kwaśnej
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa owocowa

Zupa wiśniowa z makaronem naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wiśni pozbywamy się pestek najlepiej za pomocą drylownicy, ale można też gotować z pestkami.
    Wiśnie przekładamy do garnka zalewamy 1 litrem wody, doprowadzamy do wrzenia następnie dodajemy cukier waniliowy, cukier zwykły, sok z cytryny, sól.
    Gotujemy na małym ogniu około 10 minut.
    Kisiel rozprowadzamy w pół szklanki zimnej wody, wlać do zupy i zagotować.
    Odstawiamy i studzimy.
  • 2. Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na jednolite gładkie ciasto, odstawiamy na 10/15 minut.
    Następnie smażymy nieco grubsze naleśniki.
    Wystudzone naleśniki zwijamy w rulon i kroimy na półcentymetrowe paski.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować