zupa warzywna z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Szybka zupa warzywna o złotym kolorze szafranu z delikatną nutą macis

  • 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Duży ziemniak

    Marchewka

    Por

    Pierś z kurczaka

    5-6 brukselek

    Garść groszku cukrowego

    ½ żółtej papryki

    ½ czerwonej papryki

    Kilka różyczek brokułu

    Kilka różyczek kalafiora

    Koperek

    Sól morska

    Pieprz kolorowy

    Pół łyżeczki zmielonego kwiatu muszkatu

    Domowa przyprawa do zup w płynie

    200 ml kwaśnej śmietany

    Szczypta szafranu

    Łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa warzywna z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie dodajemy pokrojoną również w kostkę marchewkę i pora pokrojonego w półplasterki. Warzywa solimy i chwilę podsmażamy.
  • 2. Do warzyw dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posypujemy szafranem. Dusimy 5-10 minut.
  • 3. Zalewamy wodą lub rosołem. Ilość zależy jaką gęstość zupy preferujemy. Doprawiamy przyprawą do zup.
    Do zupy dodajemy resztę warzyw i gotujemy około 5 minut.
    Do zupy dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania.
    Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kwiatem muszkatu. Posypujemy koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szafran

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować