Zupa tajska

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Słodki smak kokosa, przełamany ostrością pasty curry i imbiru.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 l rosołu lub bulionu
    pojedyncza pierś z kurczaka lub kostka tofu
    cebula
    cukinia
    papryka
    papryczka chilli
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka startego imbiru
    400 ml mleka kokosowego
    szczypta ziaren kolendry
    1 łodyga trawy cytrynowej
    1 łyżka soku z limonki
    1 łyżka czerwonej pasty curry
    1 łyżeczka kurkumy w proszku
    sos sojowy
    1 łyżka oleju kokosowego
    sól himalajska
    pieprz
    makaron ryżowy
    świeża kolendra
    marynowane mini kolby kukurydzy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa tajska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka lub tofu kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy sos sojowy, pastę curry i podsmażamy składniki. Cebulę opalamy nad palnikiem, aż zrobi się miejscami czarna.
    Do bulionu dodajemy pokrojoną w paski cukinię, paprykę i cebulę. Z papryczki chilli pozbywamy się pestek i dodajemy posiekaną do zupy. Pokrojony w plasterki czosnek i starty imbir również dodajemy. Wkładamy trawę cytrynową, tofu lub kurczaka. Obficie doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki, ziarnami kolendry, kurkumą, solą himalajską i pieprzem. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy do miękkości. Sprawdzamy czy zupa jest wystarczająco doprawiona. Podajemy z ugotowanym standardowo makaronem ryżowym, kolbami kukurydzy i świeżą kolendrą.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko Pierś z kurczaka Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować