1.Pierś z kurczaka lub tofu kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy sos sojowy, pastę curry i podsmażamy składniki. Cebulę opalamy nad palnikiem, aż zrobi się miejscami czarna.
Do bulionu dodajemy pokrojoną w paski cukinię, paprykę i cebulę. Z papryczki chilli pozbywamy się pestek i dodajemy posiekaną do zupy. Pokrojony w plasterki czosnek i starty imbir również dodajemy. Wkładamy trawę cytrynową, tofu lub kurczaka. Obficie doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki, ziarnami kolendry, kurkumą, solą himalajską i pieprzem. Wlewamy mleko kokosowe i gotujemy do miękkości. Sprawdzamy czy zupa jest wystarczająco doprawiona. Podajemy z ugotowanym standardowo makaronem ryżowym, kolbami kukurydzy i świeżą kolendrą.
Smacznego!
Komentarze