ZUPA SZCZAWIOWA Z JAJKIEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

UWIELBIAM ZUPĘ SZCZAWIOWĄ Z JAJKIEM JEJ SMAK KOJARZY MI SIĘ Z DZIECIŃSTWEM MOJA MAMA PRZYRZĄDZAŁA JĄ BARDZO CZĘSTO:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok. 2 litry bulionu
    słoiczek szczawiu
    pół selera
    mała pietruszka
    2 łyżki mąki
    150 ml śmietany
    1 łyżeczka koperku
    liść laurowy
    4 jaja
    pieprz
    sól
    łyżka masła

Zupa szczawiowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy bulion.
  • 2. Do bulionu dodajemy pokrojone w kosteczkę seler i pietruszkę oraz listek laurowy.
  • 3. Szczaw przesmażamy na masełku i dodajemy do gotującego się bulionu.
  • 4. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut po czym dodajemy śmietanę(najpierw trochę gorącego wywaru mieszamy ze śmietaną i mąką i wlewamy powoli aby się nie zważyła)
  • 5. Gotujemy ok 10 minut po czym doprawiamy do smaku.
  • 6. Ugotowane jaja kroimy w kosteczkę i wrzucamy do talerza. Całość zalewamy zupą.SMACZNEGO!

Porady

Można także do zupy dodać ryż będzie bardziej pożywna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy