Zupa szczawiowa na rosole

4.48 (162 ocen)

  • 30 min

został mi rosół z poprzedniego dnia i mięso indycze, zrobiłam na nim zupę szczawiową

  • 30 min

Składniki:

  • szczaw świeży kilka garści świeżych listków
    cebula 1 szt.
    masło 2 łyzki
    marchew 1 szt.
    seler kawałek
    ziemniaki 4 szt.
    rosół ok 1 -2 l. + pozostałe mięso z rosołu ( u mnie indzycze)
    jajka po 1 szt. na talerz
    śmietana 18 % 2-3 łyżki
    sól, pieprz mielony,magii do smaku
    koperek, natka pietruszki (opcjonalnie) do posypania zupy na talerzu
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa szczawiowa na rosole - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. liście szczawiu przebrać,oderwać ogonki,umyć,odsączyć i pokroić,
    cebulę obrać, poszatkować
    ugotować jajka na twardo
  • 2. na patelni rozpuścić masło dodać cebulę, zeszklić, dodać pocięty szczaw i podsmażyć 10-15 minut
  • 3. marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki obrać, umyć,pokroić w kostkę i wszystko wrzucić do rosołu, zagotować, dodać przesmażony z cebulą szczaw, przyprawić i gotować do miękkości ziemniaków
  • 4. zestawić z ognia, dodać śmietanę,( ja dodaje do niej trochę wody i wywaru, by śmietana się nie zważyła)
  • image-0fkvocc 5. na talerze pokroić mięso i dodać ugotowane, obrane jajka, pokrojone w kostkę,ósemki lub plastry
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczaw

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować