Zupa szczawiowa na golonce

4.5 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Każda z nas ma swój własny przepis na zupę szczawiową, prezentuje i swoją, która nauczyła mnie robić moja prababcia

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 marchewki,
    1 pietruszka
    1 cebula
    Liść laurowy
    2 ziela angielskie
    Golonka
    2 pęczki szczawiu (lub jeden słoiczek przecieru)
    100 ml śmietanki (w wersji łagodniejszej) lub 3 łyżki śmietany ( w wersji ostrzejszej)
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Zupy Golonka Jajko

Zupa szczawiowa na golonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wkładamy opaloną z włosków golonkę i zalewamy wodą. Wstawiamy na palnik i zagotowujemy. Kiedy golonka zacznie bulgotać zmniejszamy ogień zbieramy szumowiny (jeśli są ) i dorzucamy marchewkę, pietruszkę, cebulę, ziele i liść laurowy, przykrywamy i gotujemy około 3 godzin, do momentu kiedy od golonki swobodnie będzie odchodzić kość.
    Golonkę i warzywa wyławiamy i odstawiamy. Golonkę można dodać do zupy, upiec na kolację lub drugie danie.
    Szczaw kroimy drobno , skrapiamy sokiem z cytryny i podsmażamy na maśle. Kiedy już zmięknie przecieramy go przez sitko i dodajemy do naszego wywaru. Gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2 minutki mieszając wyłączamy.
    Zupę podajemy z ziemniaczkami, jajkiem lub ryżem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki Jajka Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować