Zupa szczawiowa

0 (0 ocen)

Kwaskowata, orzeźwiająca zupa szczawiowa. Wspomnienie lata...

Składniki:

  • 2 duże pęczki szczawiu lub przecier ze słoika
    1 woreczek ryżu
    śmietana 30%
    3-4 jajka
    2 łyżki wegety
    1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
    1 łyżka cukru

Zupa szczawiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem. Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. W garnku zagotować ok. 2 1/2 l wody, dodać wegetę, pieprz i cukier. Dodać umyty i posiekany szczaw lub przecier ze słoika. Gotować przez około 10 min. Na talerz nałożyć 1/4 torebki ryżu, wlać zupę, wlać 2-3 łyżki śmietany i dodać jajko pokrojone na ćwiartki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy