czerstwe bułki na grzanki
10 dag dowolnej wędliny – u mnie żywiecka
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżka masła klarowanego
1 bulionowa kostka warzywna (nie więcej, bo zupa może być za słona)
2 serki topione 100 g o ulubionym smaku – u mnie gouda
pieprz
świeży koperek
Zupa serowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki pokroić w niedużą kostkę, wsypać na suchą patelnię i smażyć na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż grzanki staną się rumiane i chrupiące.
Wędlinę pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić wędlinę, a po chwili smażenia dodać cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli dodać czosnek i wszystko razem jeszcze chwilkę smażyć.
W rondlu zagotować 1 litr wody, dodać kostkę warzywną i dwa serki topione. Gotując na wolnym ogniu rozgnieść serki – najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Następnie mieszać aż do rozpuszczenia się grudek. Przetestowałam, że najwygodniej to robić zwykłą sprężynową trzepaczką do jajek.
Do rondla dodać zeszkloną cebulę z wędliną, doprawić pieprzem. Podgrzewać razem jeszcze przez kilka minut, aż smaki się przenikną.
Podawać z grzankami, posypaną posiekanym koperkiem.
Komentarze