Zupa serowa z grzankami

0 (0 ocen)

Wprawdzie kaloryczna, ale szybka i przepyszna

Składniki:

  • czerstwe bułki na grzanki
    10 dag dowolnej wędliny – u mnie żywiecka
    1 mała cebulka
    1 ząbek czosnku
    1 płaska łyżka masła klarowanego
    1 bulionowa kostka warzywna (nie więcej, bo zupa może być za słona)
    2 serki topione 100 g o ulubionym smaku – u mnie gouda
    pieprz
    świeży koperek

Zupa serowa z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki pokroić w niedużą kostkę, wsypać na suchą patelnię i smażyć na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż grzanki staną się rumiane i chrupiące.
    Wędlinę pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić wędlinę, a po chwili smażenia dodać cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli dodać czosnek i wszystko razem jeszcze chwilkę smażyć.
    W rondlu zagotować 1 litr wody, dodać kostkę warzywną i dwa serki topione. Gotując na wolnym ogniu rozgnieść serki – najlepiej tłuczkiem do ziemniaków. Następnie mieszać aż do rozpuszczenia się grudek. Przetestowałam, że najwygodniej to robić zwykłą sprężynową trzepaczką do jajek.
    Do rondla dodać zeszkloną cebulę z wędliną, doprawić pieprzem. Podgrzewać razem jeszcze przez kilka minut, aż smaki się przenikną.
    Podawać z grzankami, posypaną posiekanym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy