Pyszna, zdrowa, treściwa zupa. Robiłam ją pierwszy raz i na pewno nie ostatni, bo smakowała całej rodzinie.
Składniki:
ok 600-800 g ryby świeżej lub mrożonej (ja użyłam filetów ze skórą świeżego pstrąga i mrożonych filetów z morszczuka)
4-5 marchewek
1 korzeń pietruszki
pół korzenia selera
3 łodygi selera naciowego
5 dużych ziemniaków
1 duża cebula
kawałek pora
1 puszka pomidorów krojonych
pieprz cytrynowy
przyprawa do ryb
sól morska młynek
ziele angielskie (kilka kulek)
liść laurowy ok 6 szt
pieprz kolorowy w kulkach
kilka ziarnek kolendry
szczypta imbiru
szczypta papryki w proszku słodkiej
pół łyżeczki tymianku
kostka bulionowa
Zupa rybna z pomidorami (z filetów) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby pokroić w kawałki ''na jeden kęs'', oprószyć solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem i przyprawą do ryb. Schować do lodówki na ok 1 godzinę. 1,5 litra wody zagotować w garnku, dodać kostkę bulionową, ziele, liście, kawałek pora, seler (korzeń) i marchew pokrojone w kostkę oraz korzeń pietruszki.
2.Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na brązowo na odrobinie oleju, dodać do gotujących się warzyw wraz z kolendrą, papryką i imbirem. Gdy warzywa zmiękną, dodać pomidory z puszki, ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę i seler naciowy pocięty na cienkie plasterki. Gotować ok 15 min a następnie dodać rybę. Całość porządnie doprawić przyprawami. (w razie potrzeby dolać wody) Gotować chwilę, żeby ryby się nie rozpadły bardzo. (ok 10 min)
Komentarze