Zupa porowo-gruszkowa

4.5 (146 ocen)

Wdzięczne połączenie pikantnego pora ze słodyczą gruszki i miodu.

Składniki:

  • 2 małe pory lub jeden większy
    gruszka (najlepiej miękka i słodka)
    3 łyżki oliwy
    2 łyżki miodu
    1/2 l bulionu warzywno-drobiowego
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżka sosu sojowego jasnego
    pieprz
    1 łyżeczka soku z cytryny
    grzanki razowe i parmezan (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa porowo-gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora pokroić w krążki, a obraną gruszkę w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć chwilę pora i gruszkę, dodać 100 ml wody i dusić pod przykryciem, aż nieco zmiękną. Przyprawić papryką, sosem sojowym i pieprzem, wlać bulion. Gotować aż por i gruszka staną się całkiem miękkie. Dodać miód, sok z cytryny, na talerzach posypać grzankami i odrobiną parmezanu

Porady

zupę można podawać także w formie kremu, dodając odrobinę śmietany i miksując na jednolitą masę - bardzo dobrze smakuje posypana płatkami migdałowymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować