Wdzięczne połączenie pikantnego pora ze słodyczą gruszki i miodu.
Składniki:
2 małe pory lub jeden większy
gruszka (najlepiej miękka i słodka)
3 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1/2 l bulionu warzywno-drobiowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka sosu sojowego jasnego
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
grzanki razowe i parmezan (opcjonalnie)
Zupa porowo-gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora pokroić w krążki, a obraną gruszkę w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć chwilę pora i gruszkę, dodać 100 ml wody i dusić pod przykryciem, aż nieco zmiękną. Przyprawić papryką, sosem sojowym i pieprzem, wlać bulion. Gotować aż por i gruszka staną się całkiem miękkie. Dodać miód, sok z cytryny, na talerzach posypać grzankami i odrobiną parmezanu
Porady
zupę można podawać także w formie kremu, dodając odrobinę śmietany i miksując na jednolitą masę - bardzo dobrze smakuje posypana płatkami migdałowymi
Komentarze