Zupa porowa z grzankami czosnkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
2.W garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Dusić na średnim ogniu przez około 10 minut, aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
3.Wlać bulion, zagotować. Gotować warzywa do miękkości pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20-30 minut.
4.Dodać serki topione. Chwilkę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką masę.
5.Grzanki: masło mieszkamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą. Bułeczki kroimy na małe kromki i smakujemy masełkiem czosnkowym. Podrzewamy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Komentarze