Zupa porowa z grzankami czosnkowymi

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Delikatna i kremowa

  • 60 min

Składniki:

  • Zupa:
    2 łyżki masła
    3 duże pory
    1 cebula
    350 g ziemniaków
    800 ml bulionu warzywnego
    2 serki topione kremowe
    sól i pieprz do smaku

    Grzanki:
    2 łyżki masła
    1 ząbek czosnku
    2-3 bułeczki białe
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem Grzanki

Zupa porowa z grzankami czosnkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  • 2. W garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę. Dusić na średnim ogniu przez około 10 minut, aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
  • 3. Wlać bulion, zagotować. Gotować warzywa do miękkości pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20-30 minut.
  • 4. Dodać serki topione. Chwilkę pogotować. Doprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładką masę.
  • 5. Grzanki: masło mieszkamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą. Bułeczki kroimy na małe kromki i smakujemy masełkiem czosnkowym. Podrzewamy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Por Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować