Możecie ją podać z makaronem lub ryżem, ale doskonale smakuje bez żadnych dodatków.
Składniki:
Kości od mięsa
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek por
50-60 dag pomidorów świeżych lub mały słoik przecieru pomidorowego
1/2 szkl śmietany
3/4 szkl ryżu
1/2 łyżki masła roślinnego
sól
ziele angielskie
natka pietruszki lub koperek do dekoracji
Zupa pomidorowa (z ryżem) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kości umyć(większe podzielić),zalać zimną wodą,dodać ziele angielskie i gotować.Włoszczyznę ,umyć ,obrać ,opłukać i pokrajać w kawałki(lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach) dodać do gotujących się kości i ugotować.Wywar przecedzić.Pomidory świeże umyć,pokrajać w ćwiartki,rozgotować w niewielkiej ilości wody,przetrzeć i dodać do wywaru.Śmietankę rozmieszać z niewielką ilością wywaru,wlać do zupy,doprawić cukrem i solą,zagotować.Ryż ugotować na sypko(biorąc na 1 objętość ryżu 2 razy większą objętość wody wrzącej z dodatkiem masła roślinnego) Przed podaniem dodać do zupy ryż.Udekorować natką pietruszki lub siekanym koperkiemZamiast ryżu zupę można podać z makaronem.
Komentarze